Türk Müziği Makam Nazariyatı ve Eser Analizi

Türk Müziği makamlarını tarihsel süreçteki edvar, risale ve nazariyat kitapları, yüzyıllara göre repertuvardaki eserler ve günümüz teorik eserleri dikkate alınarak tariflerinin yapılması, bununla birlikte döneme göre eserler üzerinden makam tariflerinin çıkarılması ve eser makam analizlerinin yapma becerisini talebelere kazandırmaktır.
3 Kayıtlı
6 week

Kursa Genel Bakış

TÜRK MÜZİĞİ MAKAM NAZARİYATI VE ESER ANALİZİ DERSİ

AMAÇ

Türk Müziği makamlarını tarihsel süreçteki edvar, risale ve nazariyat kitapları, yüzyıllara göre repertuvardaki eserler ve günümüz teorik eserleri dikkate alınarak tariflerinin yapılması, bununla birlikte döneme göre eserler üzerinden makam tariflerinin çıkarılması ve eser makam analizlerinin yapma becerisini talebelere kazandırmaktır.

İÇERİK

Türk müziği makamlarının icra esas alınarak öğretimi  yapılacaktır. Bunun yanında eserlerin makamsal analizi yapılacaktır. Eser analizi ile Türk müziği makamlarının öğretiminin sağlaması olacaktır. Temel olarak 6 makamın tarifi yapılacak, farklı kaynaklardaki tarifler ve dönemsel olarak 6 makamdaki eserler incelenerek makam tarifi ortaya konacaktır. Türk müziğine dair en çok kullanılan 6 makamın incelemesi yapılacaktır. Bu makamlar Buselik, Rast, Uşşak, Neva, Hüseyni, Hicaz makam ailesidir. Makam incelemelerinde Kantemiroğlu, Nasır Dede vb. Geleneksel kaynakların yanında günümüze yakın Arel-Ezgi sistemi, Ekrem Karadeniz sistemi vb. Kaynaklardaki makam tarifleri dikkate alınacak ve dönem dönem repertuvar üzerinden makam tarifleri ve değişimi ortaya konacaktır.

PLAN

 

1.Hafta – Buselik makamı incelemesi ve bu makamdan eser analizleri

 

2.Hafta – Rast makamı incelemesi ve bu makamdan eser analizleri

 

3.Hafta – Uşşak makamı incelemesi ve bu makamdan eser analizleri

 

4.Hafta – Neva makamı incelemesi ve bu makamdan eser analizleri

 

5.Hafta – Hüseyni makamı incelemesi ve bu makamdan eser analizleri

 

6.Hafta – Hicaz makamı incelemesi ve bu makamdan eser analizleri

Eğitmen

Kullanıcı Avatarı

Ferdi KOÇ

Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitimi Bölümü
0.0
0 Yorumlar
3 Öğrenciler
1 Kursu

Ferdi Koç, 1977 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Adapazarı’nda tamamladı. Türk müziği eğitimine 1992 yılında Sakarya Mûsikî Derneği’nde başladı. İstanbul’da Necati Çelik’ten Ud dersleri aldı. 1999 yılında Sakarya Üniv. Teknik Eğitim Fak. Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi bölümünden mezun oldu. 1999-2012 yılları arasında Bakırköy Mûsikî Konservatuvarı Vakfı’nda Nevzat Atlığ, Erol Bingöl, Fatih Salgar, Faruk Salgar ve Cengizhan Sönmez’den istifade etti ve bu kurumda Ud hocalığı yaptı. 2000 yılında Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Araştırma Görevlisi oldu. 2003 yılında Marmara Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Din Mûsikîsi ABD.’da “Sultan III. Selim’in Eserlerinin Müzikâl Analizi” başlıklı yüksek lisans tezini, 2010 yılında Ankara Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Din Mûsikîsi ABD.’da “Abdülaziz b. Abdülkadir Merâgî ve Nekāvetü’l-Edvâr isimli eserinin Türk müziği nazariyatında yeri ve önemi” başlıklı doktora tezini tamamladı. 2012 yılında görev yaptığı Sakarya Üniv. Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü’nde Yardımcı Doçent oldu. 2014 yılında Füsunkâr isimli Ud ile saz eserleri albümünü yaptı. 2015 yılında Müzik-Türk müziğinde Ud icrası alanında Doçent oldu. 2021 yılında Sakarya Üniv. Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitimi Bölümünde Profesör kadrosuna atandı. Yurtiçi ve yurtdışı pek çok konserlerde görev aldı. Selma Füsun Koç ile evli olan Ferdi Koç, Türk müziği üzerine akademik ve sanatsal araştırmalar yapmakta, Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitimi bölümünde öğretim üyesidir