Mart 19, 2024
Sakarya

Anadolu Mektebi Kitap Kritiği

Anadolu Mektebi; ilk etapta pek çok örneği olan okuma halkalarından biri olarak algılanabilir. Hâlbuki yakından bakıldığında Mektep okumalarının pek çok okuma faaliyetinde gözlemlenmeyen özellikleri ihtiva ettiği, külliyat okuma yönteminin benimsenmesiyle farklılaşan özgün bir yanının olduğu görülmektedir.
Ancak bu özgünlüğün, her adımda tecrübe ve gözlemle şekillenen hassas bir yol haritasıyla mümkün olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Anadolu Mektebinde öğrenciler, ortalama bir okuma faaliyetinin çok ötesine geçmiş durumdadır. Onlar nitelikli bir okumanın yanı sıra yazı ile kendini ifade becerisi edinmekte, ayrıca sosyal ve kültürel yönden gelişmektedir. Ancak bu sonuca ulaşmak ve dahası bunu sürdürebilmek sanıldığı kadar kolay değildir.
Zira dünya ülkeleri olarak içinde bulunduğumuz gittikçe çoraklaşan iklimde ülkemizin bugünü ve yarınları diye tarif ettiğimiz öğrencilerimizi, incitmeden koruyup yetiştirebilmek her gün ayrı bir mücadele, enerji ve yenilenme gerektirmektedir. Çünkü biz onlardan, bu ülke için belki kendi neslimizin tam anlamıyla sergileyemediği bir ahlâk, erdem, cesaret ve fedakârlık ortaya koymalarını bekliyoruz.
Bu yüzdendir ki öğrencilerimize, millî ve manevi değerlerimize sahip çıkan, Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkı sunmuş güzide yazarlarımızı rehber olarak işaret ediyoruz. “Yazar Okuma Programı” veya “Külliyat Okuması” olarak tarif edebileceğimiz bu çalışmalarımız, aslında yazarlarımızın tüm eserlerinin, ayrıca haklarında yazılmış seçkin eserlerin sebat ile okunmasını gerektiriyor. Çalışma kapsamında ayrıca okunan her eser hakkında değerlendirme metni yazılması, eserlerin en az yarısı okunduktan sonra bir konu seçilmesi, seçilen konuda bir konuşma metni hazırlanması, düzenlenen panel programlarında hazırlanan bu nihai metnin sunulması ve bu metnin yayımlanması şeklinde devam eden zorlu bir süreç yer alıyor.
Bu sürecin aynı zamanda tarihimizle, kültürümüzle, geçmişimiz ve geleceğimizle bağ kurabileceğimiz verimli, etkin bir süreç olarak devam edebilmesi için çalışmalarımız gönüllülük ilkesine göre yürütülmektedir.
Gençler, yetişkinler için oldukça yorucu görünen bu uzun soluklu çalışmanın her aşamasında takdir edilesi bir kavrayış ve inançla yürümektedir. Doğrusu onların çalışkan, dürüst, sadakatli, kendine güvenen, irade sahibi, önceliklerini doğru belirleyen, ilkeli ve tutarlı olabilen, mensup olduğu aileyi önemseyen bireyler olmalarını hedeflerken tüm bu alanlarda kendilerine hedef koyanlara yeni yollar, yeni menziller gösterecekleri hesap edilmemişti.
Neyse ki başlangıçta söylenen söz hâlâ nefes alan, etrafında toplanmamızı, yoruldukça yaslanmamızı, her gün yeniden başlamamızı sağlayan dimdik bir ağaç gibi Mektebin meydanında durmaktadır:
Anadolu Mektebi, mezun olunmayan mektep…

GELECEĞE DAİR
Tarihimizden aldığımız güç ve sorumluluk duygusuyla Türk kültür ve medeniyetine özellikle son yüzyılda ciddi katkılar sunan yazarlarımız ışığında; kendini, ait olduğu milleti ve değerler dünyasını tanıyan, emek ve insan merkezli bir hayat anlayışı ile millî ve evrensel bir sorumluluk ruhuna sahip, erdemli, ilkeli, araştıran ve sorgulayan, kendisine ve ülkesine aydınlık bir gelecek hazırlamaya çalışan, çok yönlü, yüksek vasıflı ve donanımlı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmaktır.

HEDEFİMİZ
Anadolu Mektebi yazar okumaları; düşünce, sanat ve kültür hayatımızda büyük etkileri ve katkıları olan yazarlarımızın bütün eserlerinin ve hakkında yazılanların okunması, değerlendirilmesi, yorumlanması temeline dayalı bir faaliyet yürütmeyi hedefler. Böylece okuma sürecinde ortaya çıkan birikimlerin yazı ve konuşma ile ifade edilmesi, panel ve açık oturumlarla topluma aktarılması yöntemini benimseyen Anadolu Mektebi, nihayet elde edilen birikim ve tecrübe ile okuyucuların; düşünce, kültür ve sanat yolculuklarına kendi başlarına devam edebilecekleri derinlikli bir bilinç ve evrensel bir ufuk kazanmasını hedeflemektedir.

1-A. MUSTAFA KUTLU OKUMA LİSTESİ
1. Uzun Hikâye
2. Beyhude Ömrüm
3. Tahir Sami Bey’in Özel Hayatı
4. Rüzgârlı Pazar
5. Mavi Kuş
6. Hüzün ve Tesadüf
7. İyiler Ölmez
8. Yoksulluk İçimizde
9. Yokuşa Akan Sular
10. Bu Böyledir
11. Ya Tahammül Ya Sefer
12. Sır
13. Kalbin Sesiyle Toprağa Dönüş
Mustafa Kutlu Hakkında Yazılan Eserlerden Öneriler
1. Necip Tosun, Türk Öykücülüğünde Mustafa Kutlu, Dergâh Yay..(2021)
2. Alpay Doğan Yıldız, Mustafa Kutlu Hikâyeciliği: Hikmet ve Ahenk, Dergâh Yay.
(2019)
3. Ercan Yıldırım, Mustafa Kutlu Hikâyeciliği Varoluş Yabancılaşma Hakikat. Ankara:
Ebabil Yay (2007).

Konuşmacılarımız